Logo Logo
Whisky
  • 22.10.2018
  • Whisky

Je to destilovaný  alkoholický nápoj, který se vyrábí z obilnin, vody a rašeliny.

Podle odborníků žádné dvě značky whisky nechutnají stejně. Nápoje se vyrábí převážně z ječmene, ale v Americe se převážně vyrábí z kukuřice.

Slovo whisky je přebráno z gaelštiny – uisge beatha coč znamená voda života, nebo živá voda.

V Americe a Irsku se používá slovo whiskey, všude jinde whisky.

Trocha historie

Je to pře mezi Skoty a Iry kdo vlastně výrobu whisky vynalezl.

Ta Skotská verze sahá do roku 1494, kde v pokladních svitcích (Exchequer Rolls) nalezneme zápis “Osm bollů sladu fráteru Johnu Corovi na výrobu akvavitu.” Slovo Akvavit bylo odvozené z latinského aqua vitae, což znamená žívá voda.

Irové jsou přesvědčeni, že do země přinesl whisky svatý Patrik, který je naučil vyrábět životadárný nápoj.

Ve Skotsku vám řeknou , že Irové whisky možná vymysleli. Ale my jsme ji dotáhli do dokonalosti.

Druhy whisky

Skotská whisky – většinou z ječmene, který se sušil nad rašelinou. Dvakrát destilovaná.
Americká whisky – většinou destilovaná z kukuřice.
Irská whisky –  většinou třikrát destilovaná a na tři roky ukládaná do dubových sudů.
Bourbon – jedná se o americkou whisky ze státu Kentucky, která obsahuje minimálně 51% kukuřice
Kanadská whisky – často bývá vyráběna z různých druhů zrn

Nejčastěji rozlišujeme whisky podle doby zrání (stáří).

Pak máme ještě dvě rozdělení:

single malt – je to whisky vyrobená ze sladového ječmene
blend – vyrábí se smícháním sladové a obilné whisky (tato whisky chutná vždy stejně, protože se dá ovlivnit její chuť)
grain – vyrobená z obilí

Výroba

Dá se říci, že se vyrábí vždy podle zákona dané země a pak může teprve nést název whisky či whiskey. A dále každá země má trochu odlišné zákony a parametry na výrobu tohoto destilátu. Nicméně, nejdůležitější faktor je kvalita obilnin a snad ještě větší důležitost se klade na vodu.