Logo Logo
Víno
  • 14.10.2018
  • Víno, alkohol

Víno je to alkoholický nápoj, který vzniká kvašením moštu z plodů vinné révy. Slovo víno je přejato z latinského slova vinum.

Druhy vína

Bílé víno

Je vyráběno ze všech odrůd vinné révy z bílých, růžových, červených či modrých hroznů.

Při výrobě se narušené slupky hroznů (rmut) okamžitě lisují a získává se mošt ke kvašení. Zbytky po lisování se nazývají matoliny. Vínům z červených a modrých hroznů se říká klaret.

Růžové víno

Je vyráběné z modrých hroznů bez nakvášení. U méně kvalitních z kombinace bílého a červeného vína.

Červené víno

Se vyrábí pouze z modrých hroznů, protože ty jediné v sobě mají červené barvivo. U červených vín se rmut (narušené slupky hroznů) nechává několik dní kvasit. Oproti bílému vínu při kvašení je potřeba větší teploty a delší doba.

Další dělení je podle obsahu cukru

suché: nejvýše 4 g zbytkového cukru / litr
polosuché: 4,1 – 12 g zbytkového cukru / litr
polosladké: 12,1 – 45 g zbytkového cukru / litr
sladké: minimální obsah 45 g zbytkového cukru / litr

Dále pak podle třídy a druhu

Stolní víno

Hrozny musí dosáhnout minimálně 11 stupně cukernatosti. Stolní víno nesmí mít na etiketě název odrůdy ani vinařské oblasti.

Jakostní víno

Na výrobu se používají hrozny moštových odrůd. Hrozny musejí dosáhnout minimálně 15 stupňů cukernatosti. Na etiketě většinou najdeme základní informace a název vinařské oblasti s názvem odrůdy.
Máme dva druhy:

  • odrůdové jakostní víno musí být vyrobeno z 85% vína, které je uvedené na obalu.
  • známkové jakostní víno může být směsicí odrůdových jakostních vín.

Víno s přívlastkem

Kabinet: hrozny pro výrobu musí dosáhnout minimálně 19 stupně cukernatosti.
Pozdní sběr: hrozny pro výrobu musí dosáhnout minimálně 21 stupně cukernatosti
Výběr z hroznů: hrozny pro výrobu musí dosáhnout minimálně 24 stupně cukernatosti
Výběr z bobulí: hrozny pro výrobu musí dosáhnout minimálně 27 stupně cukernatosti
Výběr z cibéb: hrozny pro výrobu musí dosáhnout minimálně 31 stupně cukernatosti
Ledové víno: hrozny pro výrobu musejí být sklizeny při teplotách minus 7 °C a nižších a při zpracování zůstaly zmrazeny. Výsledný mošt musí vykazovat nejméně 27 stupňů přírodní cukernatosti.
Barrique: víno, které zraje v dubových sudech a nasává jejich vůni.