Pivo je kvašený alkoholický nápoj, který se vyrábí v pivovaru z obilného sladu, vody, chmele a kvasinek. Jedná se o nápoj populární, protože ho najdeme snad úplně v každé hospodě na světě. Na našem území jde o nejkonzumovanější alkoholický nápoj vůbec. Nejrozšířenější piva jsou 10° a 12°.
Zmínky o prvním pivu vedou do 7. století před naším letopočtem v místě zvaném Mezopotámie.
Slovo pivo je staroslověnské a označuje nejobyčejnější a nejrozšířenější nápoj.
Nejrozšířenější je pivo ve střední Evropě, Německu a v Británii.
Od roku 2008 drží obyvatelé České republiky přední příčku v průměrné spotřebě piva na osobu a to přesně 160 litrů na jednoho.
Dobré pivo musí obsahovat velmi kvalitní vodu, proto také většina pivovarů sídlí u pramenů kvalitních vod.
Má spoustu vitamínů např.: thiamin, riboflavin, pyridoxin, niacin.
Voda – na 1 litr piva je spotřebován až osmi násobek piva.
Chmel - dodává pivu hořkou chuť
Slad - vyrábí se z ječmene či pšenice a má vliv na aroma, chuť a barvě piva
Kvasnice – umožňují fermentaci
Dříve se piva dělili na výčepní, ležáky a speciální.
Po roce 2000 se dělí takto:
světlá, polotmavá, tmavá a řezaná piva a podskupinami jsou pak pivo výčepní, ležáky, speciální, portery, se sníženým obsahem alkoholu, se sníženým obsahem cukrů, pšeničná, kvasnicová, nealkoholická, ochucená a lehká.
Se opírá o dva důležité procesy.
Za prvé je to rozštěpení v obilných zrnech přítomných složitých cukrů (škrobu) na jednoduché zkvasitelné cukry.
A za druhé je to zkvašení těchto jednoduchých cukrů pomocí kultury mikroorganismů – kvasinek.
Další část procesu je smíchání surovin s vodou.